Çin’de hükümetin Kovid-19 politikasını eleştiren sosyal medya hesaplarına sansür
Çin’de sosyal medyada hükümetin daha önce aldığı salgın önleme ve kontrol tedbirlerini eleştiren hesapların, Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından kapatıldığı bildirildi.
Sosyal paylaşım sitesi Weibo’dan yapılan açıklamada, “uzmanlara, akademisyenlere ve sağlık çalışanlarına yönelik kişisel saldırılar içeren” ve “Kovid politikasıyla ilgili provokatif mesajlar” içeren 12 bin 854 iletinin incelendiği 1120 hesabın incelendiği belirtildi. “topluluk kurallarını ihlal” gerekçesiyle geçici veya kalıcı olarak kapatıldı.
Şirket, 500 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan internet platformunda emsal paylaşım yapan hesapları incelemeye devam edeceğini ve içeriklerini kaldırmaya devam edeceğini bildirdi.
Weibo, tedbirin uygulandığı hesap ve paylaşımların içeriğine ilişkin bilgi vermezken, yasaklanan tanınmış hesaplardan bazılarının Kovid-19 siyasetine ilişkin hukuki eleştiriler içeren, hakaret ve provokasyon içermeyen hesaplar olması dikkat çekti.
Hükümetin ani bir politika değişikliği ile sıkı denetim tedbirlerini gevşetme kararının ardından siyasi otoritenin yanı sıra eski siyaseti savunan sağlık uzmanları da eleştirilerle karşılaşıyor.
Ayrıca tedbirlerin kaldırılmasının ardından salgının hızla yayılması nedeniyle yaşanan mağduriyetler nedeniyle hükümetin ve kurumların “hazırlıksız” olduğu yönündeki eleştiriler sosyal medya kanallarından dile getiriliyor.
Yasaklanan hesaplar arasında en çok takip edilenlerden biri, Liu Chun’un Hong Kong’a kayıtlı Phoenix New Media şirketinin 12 milyon takipçili Weibo hesabı oldu. Liu, 17 Aralık’ta devre dışı bırakılan hesabından ilaç tedarikindeki sorunlara değinerek, “Acaba soğuk algınlığı ilaçları neden bulunamıyor? Bu (politika değişikliği) daha önce planlansaydı, üretim ve lojistik bu kadar çaresiz olmazdı. .” açıklamalarını yaptı.
Çin’de sosyal medya, “sıfır vaka” denilen sıkı kontrol önlemlerinin yarattığı hoşnutsuzluğun dile getirildiği salgın döneminde en değerli mecra haline gelmişti.
Bir çıkış planı olmaksızın defalarca ve bilinmeyen sürelerle uygulanan tedbirler halkı giderek yorarken, hoşnutsuzluk protestolarla açığa çıkan tepkilere dönüştü.
Gelen tepkiler üzerine Çin hükümeti, 2022’nin son ayında sıfır olay politikasında ani bir yön değişikliğine giderek tedbirleri gevşeteceğini açıklamıştı.
Tedbirlerin gevşetilmesinin ardından bu kez virüs ülke genelinde hızla yayılırken sağlık sistemi üzerindeki yük artarak ilaç ve test mağduriyeti baş gösterdi.